علمی : اثر نااطمینانی نرخ ارز واقعی بر صادرات غیر نفتی در ایران- قسمت ۱۱ |
۷۰-۱۹۹۸ را بررسی کرده است مطالعه وی بالا بودن رشد صادرات نسبت به تولید ناخالص داخلی رانشان میدهد. نتایج بررسی های او حاکی از این است که افزایش ارزش روپیه هند و افزایش قیمت کالاهای صادراتی اثر معکوس بر صادرات هند داشته ولی ،افزایش سرمایه گذاری مستقیم خارجی اثرمثبت(اما از لحاظ آماری بی معنی) برصادرات هند داشته است
پیرسن وپیستیلی ۲۰۰۴
با بررسی ۹ کشور عضو OECD در فاصله زمانی ۱۹۲۰ تا ۲۰۰۰ از روش Panel data برای تخمین مدل خود استفاده کردند .آنها به بررسی ۱۳ قسمت مختلف در این ۹ کشور پرداختند و اثر دو متغییر نا اطمینانی قیمت (قیمت محصولات صنایع) و نا اطمینانی نرخ ارز اسمی را بر سرمایه گذاری در صنایع انتخاب شده مورد بررسی قرار داده اندو اثر منفی نا اطمینانی قیمت بر سرمایه گذاری را در همه کشورهای مورد بررسی و اثر منفی نا اطمینانی نرخ ارز اسمی را در ۶ کشور مورد مطالعه و اثر مثبت اما نا چیز نا اطمینانی نرخ ارزاسمی را در ۳ کشور منتخب نتیجه گرفتند همچنین آنها توضیح میدهند که اثر خالص بستگی به این دارد که نا اطمینانی حاصله ناشی از بازارهای داخلی باشد یا بازار های خارجی.
کامرون ،کیهانگر و پوت (۲۰۰۵)
فرضیه وجود اثر منفی بی ثباتی نرخ ارز را بر صادرات ماهی در اوگاندا تحت سیستم نرخ ارز شناور در دوره ی ۱۹۹۴ تا ۲۰۰۱ بررسی کردند.آن ها تقاضای جهانی ماهی را تابعی از نسبت ماهی صادراتی اوگاندا به قیمت ماهی در سطح بین المللی،نرخ ارز موثر واقعی،تراز بازرگانی خالص اوگاندا،درآمد کشور های وارد کننده ماهی و شاخص بی ثباتی درنظر می گیرند.اما از آن جایی که کشور اوگاندا کشوری کوچک فرض شده که همواره برای صادرات ماهی آن تقاضا وجود دارد ، در این مطالعه تقاضای جهانی برای ماهی برون زا فرض شده است و تحلیل ها تنها مبتنی بر عرضه صادرات می باشد.روش اقتصاد سنجی در این مطالعه روش خودبازگشت با وقفه های توزیعی گسترده و مدل تصحیح خطا می باشد.نتایج این تحقیق فرضیه وجود اثر بی ثباتی نرخ ارز بر صادرات ماهی در اوگاندا را تایید می کند.
بهمن اسکویی و گواسوامی(۲۰۰۴)
در مقاله ای با عنوان” تاثیر نرخ ارز بر تراز تجاری دو طرفه” تاثیر نرخ ارز بر تراز تجاری بین ژاپن و ۸ کشور عمده طرف تجاری (استرالیا، کانادا، آلمان، ایتالیا، هلند، انگلستان، آمریکا وسوییس) را مورد بررسی قرار دادند. دوره ی مورد بررسی در این مطالعه ۱۹۷۳ تا ۱۹۹۸ بوده و روش اقتصادسنجی ازنوع ARDL می باشد. نتایج تحقیق این دو محقق حاکی از این است که نرخ ارز بر صادرات ژاپن به کشورهای مذکور به جز آلمان و هلند تاثیر مثبت گذاشته است.در مورد واردات نیز نتایج این تحقیق حاکی از این است که تعغییر نرخ ارز فقط بر میزان واردات ژاپن از هلند تاثیر مثبت گذاشته است.
رحمانی و سالتیس(۲۰۰۹(
در مقاله ای با عنوان “تاثیر عدم قطعیت نرخ ارز بر صادرات ” به بررسی تاثیر این متغیر بر صادرات آمریکا پرداختند.دوره زمانی مورد بررسی آنها به صورت ماهیانه و از ژانویه ی ۱۹۷۳تا ژانویه ی ۲۰۰۷ میباشد. متغییر های مورد استفاده توسط محققین،لگاریتم تولیدات صنعتی ،شاخص قیمت مصرف کننده ،نرخ ارز ،حجم پول ،شاخص قیمت تولید کننده ،صادرات و متغییر نا اطمینانی بوده و مدل به کار رفته نیزVAR میباشد.محققین نا اطمینانی نرخ ارز را با استفاده از (۱،۱)GARCH محاسبه نمودند.نتیجه تحقیق آنان حاکی از تاثیر معنا دار نااطمینانی نرخ ارز بر صادرات میباشد.
۲-۲۲- مطالعات انجام شده در داخل
هژبر کیانی و نیک اقبالی (۱۳۷۹)
اثر نوسانهای نرخ ارز بر صادرات محصولات کشاورزی ایران را در دوره زمانی ۱۳۴۵-۱۳۷۶،بررسی کرداند. نتایج برآورد مدل به روش حداقل مربعات معمولی بیانگر آن است که نوسانهای نرخ واقعی ارز،انحراف آن از مسیر تعادلیاش و فشار تقاضای داخلی،بر عرضه صادرات محصولات کشاورزی اثر منفی دارد.در عین حال قیمت نسبی محصولات کشاورزی،تغییرات ناگهانی در تولیدات کشاورزی و پیشرفتهای فنی،بر عرضهی صادرات محصولات کشاورزی اثر مثبت دارد.
[جمعه 1399-09-21] [ 02:16:00 ب.ظ ]
|