پژوهش – بررسی اثر گلپر تازه و عصاره آن بر ماندگاری گوشت شترمرغ طی نگهداری در یخچال- … |
دران چیده و پس از شستشو به مدت یک هفته در یک اتاق نسبتا تاریک قرار داده شد تا کاملا خشک شوند. سپس به وسیله آسیاب (Tefal، چین) کاملا خرد و پودر گردید. پودر گلپر به دست آمده در فریزر ۲۰- درجه سانتیگراد تا زمان انجام مراحل بعد عصاره گیری نگهداری شد.
بلافاصله قبل از انجام تیمارها پودر گلپر از فریزر خارج شده و در محلول اتانول ۸۰ درجه به مقدار ۱۰ برابر وزنی حجمی قرار داده شد و به وسیلهی شیکر ارلن (لابترون، ایران) به مدت ۲۴ ساعت با سرعت ۳ کاملا مخلوط شده تا تمامی عصاره موجود در گیاه درون حلال حل گردد. سپس محلول به دست آمده توسط کاغذ صافی واتمن شماره یک صاف شده و توسط دستگاه روتاری اواپراتور (Heidolph، آلمان) در دمای ۵۰ درجه سانتیگراد، در خلاء ۱۴۰ میلی بار و سرعت چرخش بالن ۵۰ دور در دقیقه تا رسیدن به یک محلول کاملا غلیظ حلالزدایی گردید.
سپس باقی مانده حلال احتمالی توسط قرار دادن ظرف حاوی عصاره گلپر در بن ماری (لابترون، ایران) ۴۰ درجه سانتیگراد به مدت ۲۴ ساعت از محلول جدا شد. از پودر گیاه، غلظت های ۵/۰، ۵/۱و ۵/۲ درصد در آب تهیه و برای آماده سازی تیمارها به آن اضافه شد.
۳-۲-۲- تهیه تیمارهای گوشت
گوشت تهیه شده از کشتارگاه، به قطعات ۱۰۰ گرمی نسبتا مساوی تقسیم شده و درون محلول ضد عفونی هیپوکلراید ۵% به مدت ۵ ثانیه قرار داده شده و سپس درون یک سبد تمیز گذاشته شد تا محلول ضد عفونی اضافی آن جدا شود. در مرحله بعد تعدادی از نمونه ها درون محلول ۵/۰ درصد عصاره گلپر، تعدادی درون عصاره ۵/۱ درصد و تعدادی در عصاره ۵/۲ درصد قرار گرفت و پس از گذشت ۵ ثانیه از قرارگیری قطعات گوشت در عصاره، نمونه ها از محلول خارج شده و جهت جدا شدن عصاره اضافی درون سبد های مخصوص قرا گرفتند.
هر یک از قطعههای گوشت آماده شده درون یک ظرف یک بار مصرف گذاشته شده و روی آن با سلیفون پوشانده شد و تا ۱۰ روز درون یخچال با دمای ۴ درجه سانتیگراد قرار گرفتند.
در تیمارهای دیگر این پژوهش، از گیاه گلپر تازه روی نمونه های گوشت استفاده شد. برای این کار، هر یک از قطعههای گوشت پس از ضد عفونی درون ظروف یک بار مصرف قرار داده شد و مقادیر مناسب ۵/۰، ۵/۱و ۵/۲ درصد وزنی/ وزنی از میوه های تازه و کاملا شسته شده گیاه گلپر بر روی گوشت ها قرار داده شد و سپس ظروف با سلیفون پوشانده شد و تا ۱۰ روز درون یخچال با دمای ۴ درجه سانتیگراد قرار گرفتند.
هر یک از تیمارها در زمان مورد نظر شامل روزهای ۱، ۳، ۵، ۷ و ۱۰ از درون یخچال بیرون آورده شد و آزمون های مورد نظر بر روی آنها انجام گرفت و در روز صفر تمامی آزمون ها بر روی نمونه شاهد انجام گرفت.
۳-۳-آزمون ها
۳-۳-۱-pH
هریک از نمونهها پس از گذشت مدت زمان مورد نیاز از یخچال خارج شد و در محیط آزمایشگاه تا رسیدن به دمای محیط قرار داده شد. سپس با استفاده از یک تیغ جراحی استریل در قسمتی از گوشت حفره ای ایجاد گردید و الکترود pH متر (Metrohm، ساخت کشور سوییس) درون حفره قرار داده شده و pH نشان داده شده توسط دستگاه ثبت گردید (استاندارد ملی ایران، ۱۳۸۶).
۳-۳-۲-آزمون های میکروبی
نمونهها در شرایط استریل از درون ظروف خارج شده و بوسیله گوشت کوب برقی (kenwood، آمریکا) کاملا ریز شد و درون ظروف استریل جهت انجام تستها نگهداری گردید.
از هر نمونه مقدار یک گرم توسط ترازوی دیجیتال ۰۰۱/۰ (AND، ژاپن) وزن گردید و در شرایط استریل درون یک لوله محتوی ۹ میلی لیتر سرم فیزیولوژی استریل ریخته و کاملا مخلوط شد.
از هر کدام از نمونه ها سریال رقت تهیه کرده و از آخرین لوله درون محیطهای کشت پلیت کانت آگار به روش کشت عمقی[۷۵] و در محیط های کشت پوتیتو دکستروز آگار و کروم آگار اشرشیا کلی به روش کشت سطحی[۷۶] کشت صورت گرفت.
نمونه ها پس از گذشت ۲۴ ساعت درون انکوباتور (بهداد، ایران) ۳۷ درجه سانتیگراد برای محیط های کروم آگار اشرشیا کلی و توتال کانت آگار و پس از گذشت ۴۸ ساعت برای محیط پوتیتو دکستروز آگار درون انکوباتور ۲۴ درجه سانتیگراد از نظر رشد و تعدادکلنی موجود بررسی شدند.
[جمعه 1399-09-21] [ 02:46:00 ب.ظ ]
|