مقاله علمی با منبع : بررسی وضعیت بلوغ حاکمیت فناوری اطلاعات (IT Governance) و رابطه آن با … |
شکل ۲-۲- چارچوب ارتباطی حاکمیت IT با حاکمیت سازمانی.(Etzler, 2007; Mirbaha,2008)
برای درک بهتر تفاوتها و ارتباط بین حاکمیت سازمانی و حاکمیت IT به جدول شماره (۲-۱) اشاره می کنیم که هر کدام به چه سوالاتی پاسخ می دهند. (Gembergen,2003; Etzler, 2007)
سوالات حاکمیت IT | سوالات حاکمیت شرکت |
چگونه مدیریت از از مدیران ارشد اجرایی و واحد IT خود می توانند ارزش کسب نمایند؟ | چگونه تامین کنندگان مالی می توانند بخشی از سود را از مدیران دریافت کنند؟ |
چگونه می توان مدیران رده بالا را مطمئن ساخت که CIO و واحد IT سرمایه را با سرمایه گذاری در پروژه های نامناسب به هدر نمی دهند؟ | چگونه می توان تامین کنندگان مالی را مطمئن ساخت که مدیران سرمایه را بوسیله پروژه های نادرست به هدر نمی دهند؟ |
چگونه مدیران رده بالایی سایر مدیران ارشد و واحد IT خود را کنترل می کنند؟ | چگونه تامین کنندگان مالی مدیریت را کنترل می کنند؟ |
جدول ۲-۱- تفاوت حاکمیت IT و حاکمیت شرکتی (Etzler, 2007;Gembergen,2003)
همانطور که در جدول فوق مشاهده میکنید یک فرق اساسی در حاکمیت شرکت و حاکمیت IT مشاهده می کنید و آنهم مربوط به کنترل کننده و پاسخ دهنده می باشد. حاکمیت شرکت یا سازمان همواره مدیریت ارشد را در خصوص سرمایه گذاریهای مالی مورد سوال قرار می دهد و تحت کنترل خود دارد در حالیکه حاکمیت IT مدیران ارشد اجرایی و مدیران IT خود را در خصوص سرمایه گذاری در این بخش مورد سوال و کنترل قرار می دهند.
۲-۴-۳- اهمیت حاکمیت فناوری اطلاعات
سازمانها ناگزیر از بکارگیری فناوری اطلاعات در کسب و کار خود هستند و برای پیشبرد اهداف کسب و کار خود سرمایه گذاریهای زیادی در IT انجام می دهند . و همواره این پرسش در اذهان مدیران به وجود می آید که آیا سرمایه گذاری و هزینه در IT به کسب و کار آنها موفقیت بخشیده؟ آیا توانسته در رسیدن به اهداف سازمان و کسب و کار مفید واقع شود؟ پس درحال حاضر اهمیت وجود حاکمیت فناوری اطلاعات به منظور کنترل IT و همتراز نگه داشتن اهداف کسب و کار و IT به عنوان یک چارچوب ضروری است.
مضمون مشترک در همه تعاریف مربوط به حاکمیت این است که حاکمیت IT در تضمین سرمایه گذاری در IT و تولید ارزش در کسب و کار و کاهش خطرات مرتبط با پیاده سازی IT موثر می باشد.(Bowen et al , 2005)
۲-۴-۴- حاکمیت فناوری اطلاعات و دولت الکترونیک
از مهمترین اهداف دولت الکترونیک بر پایه فناوری اطلاعات می توان به موارد ذیل اشاره کرد:
تحویل و توسعه و ارائه خدمات عمومی با کیفیت بالا و بدون ایراد.
فعال کردن مدیریت عمومی ارتباطات.
به منظور حمایت و پشتیبانی از اهداف توسعه اقتصادی و اجتماعی برای شهروندان – کسب وکار – جامعه مدنی در سطوح ملی – ایالتی – ملی و بین المللی.
اگر به اهداف ذکر شده در دولت الکترونیک دقت کرده باشیم برای استقرار این اهداف نیاز به ایجاد یک زبان مشترک برای درک بهتر و پیوند بهتر دولت با دولت – دولت با بخش خصوصی – دولت با مردم و غیره وجود دارد .این زبان مشترک می تواند یک چارچوب حاکمیتی مثل حاکمیت IT می باشد.
[جمعه 1399-09-21] [ 03:43:00 ب.ظ ]
|