متن کامل – پیش بینی رفتار مصرف کننده برای پذیرش تجارت از طریق شبکه های … |
۲-۱۹-۱- مدل شکلگیری و تأثیر ساختار ذهنی:
محیط دیجیتال[۵۸] فضای مبتنی بر شبکه است که امکان ارتباط مستقیم مصرفکنندگان و تولیدکنندگان همچنین ارائهکنندگان اطلاعات کالاها و خدمات را فراهم میکند. ساختار ذهنی، در مطالعه رفتار مصرفکننده در محیط دیجیتال بسیار مهم است زیرا مفهوم ساختار ذهنی در برگیرنده گرایشات شناختی افراد است. محیط دیجیتال میتواند این گرایشات و در نتیجه ساختار ذهنی افراد را تغییر داده و بدین ترتیب آنها را بهسوی خرید سوق دهد. در این صورت ممکن است مصرفکننده بالقوهای که تنها با انگیزه تفریح به سایت دلخواه مراجعه کرده، تبدیل به مصرفکنندهای بالفعل شده و از سایت خرید نماید. به عبارت دیگر، ساختار ذهنی لذتجو و تجربهگرا، او را به ساختار ذهنی عملگرا سوق میدهد. بدین ترتیب میتوان «مدل شکلگیری وتاثیر ساختار ذهنی را معرفی نمود(فرد[۵۹]،۲۰۰۶؛ ۹۰-۱۰۰).
در این مدل نقشی را که ساختار ذهنی در ساختاردهی تجربیات مصرفکننده در محیط دیجیتال دارد، بیان شده است. این مدل عوامل مؤثر در شکلگیری ساختار ذهنی و تأثیر آن بر روی رفتار مصرفکننده در محیط دیجیتال را به طور خلاصه بیان میکند:
اهداف
دانش و تجربیات
احساسات و هیجانات
انتخاب ساختار ذهنی
ویژگیهای جستجو در محیط دیجیتال
ارزیابی ویژگیها
احساسات تغییریافته
ارزیابی تجربه
اهداف اصلاح شده
شکل ۲: مدل شکلگیری و تأثیر ساختار ذهنی(فرد،۲۰۰۶؛ ۹۰-۱۰۰).
مصرفکننده، رویکردهای متفاوتی با توجه به اهداف معین در محیط دیجیتال دارد. این اهداف ممکن است از کسب اطلاع در مورد قیمت یک کالای مشخص تا جستجوی اطلاعات در مورد یک محصول یا بازدید از یک سایت خبری متغیر باشد. برخی ممکن است تنها دارای هدف تفریح و گذراندن اوقات خوش باشند. مصرفکنندگان تجربیات گذشته و دانش خود را در هنگام جستجو به همراه دارند. مانند تجربیاتی در مورد بازدید از سایتهای مختلف یا جستجو در مورد مارکهای خاص که در گذشته انجام شده است. حالت احساسی و هیجانی مصرفکننده نیز در فرایند شکلگیری ساختار ذهنی مصرفکننده در هنگام جستجو مهم است.
در مدل شکلگیری و تاثیر ساختارذهنی این سه عامل (اهداف، دانش و تجربه، حالت احساسی یا هیجانی) ساختارذهنی مصرفکننده را شکل میدهند. مصرفکننده به جستجو در محیط دیجیتال میپردازد. به عنوان مثال، ممکن است یک کاربر تمایل داشته باشد فعالیتهای بانکی خود را از طریق اینترنت و در محیط دیجیتال انجام دهد. ساختار ذهنی غالب او در زمان آغاز جستجو عملگرا و متمرکز بر هدف میباشد، درحالیکه کاربر دیگری که به دنبال خرید هدیه برای دوستش میباشد و در سایتها عمل جستجو را انجام میدهد، ممکن است با ساختار ذهنی مشاورهای، جستجو را آغاز کند و متمرکز بر کسب و جمعآوری اطلاعات از سایتهای مختلف و انتخاب از بین آنها باشد. ساختار ذهنی مصرفکننده بر ابعاد مختلف جستجو در محیط دیجیتال اثرگذار است و تعیین میکند که کدام سایتها مورد بازدید قرار گیرند، در هر سایت چقدر زمان برای جستجو صرف شود، چه اطلاعاتی مورد جستجو قرار می گیرد(جری[۶۰]،۲۰۰۶؛ ۱۶۰-۱۷۷).
مصرف کننده با ساختار ذهنی عملگرا که به دنبال انجام عملیات بانکی به صورت الکترونیکی میباشد، ابتدا تنها از سایت مرتبط با بانک مورد نظر بازدید میکند و به دنبال اطلاعات مربوط به حساب بانکی خود، پرداخت صورتحسابها و… میباشد و سپس به جستجو پایان میدهد.درحالیکه مصرفکنندهای که در جستجوی هدیه تولد میباشد، چندین سایت را بازدید نموده و در گروههای کالایی مختلف به جستجو پرداخته و انواع آنها را با هم مقایسه میکند.
ساختار ذهنی، بر نحوه ارزیابی تجربیات در محیط دیجیتال تأثیرگذار است و تصویری را از یک سایت مشخص، یک مارک تجاری یا یک شرکت خاص ایجاد مینماید. کاربری که به دنبال انجام عملیات بانکی میباشد و ساختار ذهنی هدفگرا دارد، در فرایند جستجو و انجام عملیات بانکی با یک آگهی تجاری جذاب در سایت بانک مربوطه برخورد میکند و ترغیب میشود که روی آن کلیک کند، بنابراین ساختار ذهنی او از عملگرا و متمرکز بر هدف به ساختار ذهنی تجربی تغییر مییابد. بنابراین ویژگیهای محیط دیجیتال میتواند ساختار ذهنی افراد را تغییر دهد و بر روی جستجوهای بعدی او در محیط دیجیتال تأثیر بگذارد. بنابراین با استفاده از این مدل میتوان تفاوتهای رفتاری مصرفکنندگان در محیط دیجیتال را توضیح داد(همان، ۱۷۸).
۲-۱۹-۳- مدل فیش بین:
اجزای نگرش باید به صورت موثق و قابل اعتماد اندازه گیری شوند، زیرا نگرش بنیان استراتژی های بازاریابی را شکل می دهند.
موثرترین و نافذترین الگوی چند خصلتی در بازاریابی، مدل فیش بین است. در چهارچوب مدل فیش بین، نگرش فرد نسبت به یک شی، کارکرد اعتقادات وی نسبت به شی و پاسخ های ارزیابی ضمنی با آن اعتقادات در ارتباط هستند.مدل فیش بین به دلایل گوناگون متمایز از سایر مدل های ذکر شده است. این مدل به منظور پیشبینی نگرش مصرف کننده توسعه یافت، هرچند بازاریابان اغلب از آن برای تشخیص و شناسایی استراتژی های بازاریابی استفاده میکنند. این مدل برای آزمون و سنجش اجزای اعتقادی که زمینه نگرش مصرفکننده را تشکیل میدهند، مورد استفاده قرار میگیرد. یا در مقایسه اعتقاد مصرفکننده پیرامون مارکهای تجاری رقابتی، بازاریابان میتوانند بنیادهای را برای اولویتها و ترجیحات مارکهای تجاری فراگیرند. گذشته از این، مدل به بازاریابان این امکان را میدهد تا ۱- مسائلی که برای مصرفکنندگان حائز اهمیت است،۲- تا چه اندازه مارکهای تجاریشان در فراهم آوردن ویژگیهایی که برای مصرفکنندگان موفق بوده است،۳- چگونه بازاریابان میتوانند در برابر رقیبانشان قد علم کنند را شناسایی کنند(کارجالتو[۶۱]،۲۰۰۱؛۳۴ ).
شکل شماره ۱ مدل رفتار فیش بین
ارزان تر
ساده تر
نگرش
سریعتر
خدمات
(کارجالتو،۲۰۰۱؛۳۴ ).
۲-۱۹-۴- تئوری رفتار مدلل:
این تئوری اولین بار در سال ۱۹۶۷ توسط آجزن و فیش بین ارائه گردید. هدف از این تئوری پیشبینی و درک عوامل تاثیرگذار انگیزشی بر رفتار فرد میباشد. تئوری رفتار مدلل از رشته روانشناسی بالینی نشات گرفته است. از قرن نوزدهم روانشناسان اجتماعی تئوریهایی را برای نشان دادن این که چگونه طرز نگرش بر رفتار فرد تاثیر میگذارد توسعه دادهاند. بر طبق این تئوری عامل تعیینکننده رفتار فرد، قصد او برای انجام یا عدم انجام یک رفتار خاص است با توجه به مشکلات ناشی از پنهان بودن همیشگی نیات یک فرد، تئوری رفتار مدلل دو عامل مفهومی وابسته را که با یکدیگر در تعامل میباشند و هر یک با توجه به اهمیت نسبی خود از ضریب وزنی خاصی برخوردارند، برای تشریح و بیان مقاصد فرد در نظر میگیرد.
شکل شماره ۲ مدل رفتار مدلل
باورها یا عقاید نگرشی
نگرش نسبت به رفتار
رفتارواقعی واقعی
تمایل رفتار
[جمعه 1399-09-21] [ 02:20:00 ب.ظ ]
|