دسته بندی علمی – پژوهشی : بررسی عوامل میکروبی شایع در بیماری اسپوندیلایتیس ئر جوجه های گوشتی.- قسمت … |
ردنی دارند ایجاد می گردد. تمهیدات کاهش دهنده عفونت با مایکوپلاسما مله آگریدیس میزان بروز بیماری های اسکلتی را هم کاهش می دهند(۱).
۲-۲-۸- اسکولیوز[۱۴]
خمیدگی جانبی ستون مهره ها است که معمولا در تمام انواع طیور مشاهده می شود این حالت که اغلب به طور تصادفی بروز می کند نمی تواند عامل لنگش باشد مگر انکه تمام احتمالات دیگر رد شده باشد و تحت فشار قرار گرفتن نخاع مشخص شده باشد (۳).
۲-۲-۹- نکروز سر استخوان ران [۱۵]
این عارضه در طیور گوشتی و بوقلمون های مسن مشاهده می شود اگرچه در این مورد مطالعات دقیقی انجام شده است ولی شواهد موجود نشان می دهد که این فرایند یک روند غیرعفونی است هنگام کالبد گشایی پرندگان مبتلا به لنگش غضروف سر استخوان ران از این استخوان جدا می شود و در حفره استخوان لگن باقی می ماند. سطحی از استخوان ران که در این حالت نمایان میشود شکننده و دارای خلل و فرج می باشد اغلب در عضلات احاطه کننده مفصل لگن نیز خونریزی وجود دارد. در طیور گوشتی نوعی تورم پوست ناشی از این عارضه همراه با ریزش پر در اطراف مفصل لگنی گزارش شده است .ناهنجاری های غضروف مفصلی سر استخوان ران در طیور گوشتی متداول می باشد(۲).
۲-۲-۱۰- اسپوندیلایتیس[۱۶]:
اسپوندیلایتیس یا خمیدگی پشت با ابتلای مهره های ستون فقرات به کیفوز (قوزکردگی) مشخص می شود. این حالت به علت چرخش انتهایی قدامی مهره به طرف پایین ،نارسایی سطح مفصلی در ثابت نگه داشتن مفصل و تغییرات مشابهی در مهره های مجاور ایجاد می شود در موارد شدید انحنای حاد درون مجرای مهره نخاع را تحت فشار قرار داده موجب فلجی می شود(۱).
این بیماری دارای علائمی نظیر کوتاه شدن ظاهری، خمیدگی پشت،فلجی،خوابیدن روی شکم و قرار گیری پاها به سمت عقب و جانب می باشد. با توجه به فشاری که به نخاع پرنده وارد می شود قدرت حرکتی خود را از دست داده و نمیتواند تغذیه خوبی داشته باشد، از طرف دیگر با توجه به شیوع این بیماری در مرغداری های گوشتی و تلفاتی که وارد می کند توجه به این بیماری مهم است .
از عوامل اصلی این بیماری عفونت های باکتریایی و قارچی است. که در اینجا به بررسی برخی از عوامل عفونی می پردازیم(۱).
۲-۳- اسپوندیلایتیس در انسان
عبارت است از یک بیماری مفصلی پیشرونده، مزمن و خودایمنی که اغلب ستون فقرات و استخوانهای لگن را درگیر میسازد. بیمار به دلیل التهاب و سفتی ستون فقرات ممکن است حالت «خم شدن به جلو» داشته باشد. التهاب به ویژه ناحیه خاجی-تهیگاهی Sacroiliac مفاصل لگن، ستون مهرهای کمری، سینهای و گردنی را درگیر میکند. مردان بیشتر مبتلا میگردند و شروع بیماری معمولاً در اواخر دهه دوم یا اوایل دهه سوم زندگی است(۲۲).
۲-۳-۱- علائم بیماری
علائم اصلی کمردرد وسفتی ستون فقرات است ولی بیماری میتواند موجب التهاب مفاصل دیگر مانند ران، زانوها و مچ پا بشود (خشکی مفاصل صبحگاهی). این بیماری میتواند باعث ایجاد درد در کف پا شود که با راه رفتن بدتر میشود. گاهی اسپوندیلیت آنکیلوزان[۱۷] باعث درگیری چشم، قلب و ریه نیز میشودکه در ۹۰٪ بیماران وجود دارد.
۲-۴- عوامل عفونی شایع در بیماری های حرکتی
دراین قسمت به بررسی برخی از عوامل باکتریایی و قارچی که می توانند موجب بروز التهاب در ناحیه ستون فقران شوند پرداخته می شود:
۲-۴-۱- استافیلوکوکوس اورئوس[۱۸] :
کوکسی گرم مثبت و بی هوازی اختیاری است که مهمترین گونه در جنس استافیلوکوک از نظر پزشکی محسوب می شود (۱۶). گاهی اوقات به این باکتری استافیلوکوک طلایی نیز می گویند اورئوس در زبان لاتین به معنی طلایی است. این باکتری می تواند به شکل عادی به صورت فلور پوست و بینی وجود داشته باشد (۱۳).
این طور تخمین زده می شود که ۲۰درصد از مردم به مدت طولانی ناقل باکتری باشند . استافیلوکوکوس اورئوس یکی از موفق ترین باکتری های بیماری زا است .
این باکتری به دلیل تولید رنگدانه ی طلایی کارتنوئیدی به نام استافیلوزانتین[۱۹]، کلنی های زردرنگی را تولید می کند این پیگمان در بیماری زایی نقش دارد زیرا به عنوان ماده انتی اکسیدان عمل کرده وموجب در امان ماندن باکتری در برابر رادیکال های آزاد اکسیژن می شود.
رادیکال های آزاد اکسیژن توسط سیستم ایمنی(گلبول های سفید) میزبان برای کشتن باکتری ها تولید می شود(۳۳).
[جمعه 1399-09-21] [ 06:44:00 ب.ظ ]
|