جستجوی مقالات فارسی – انس با قرآن در قرآن وحدیث چگونه تبیین شده است- قسمت ۱۵ |
، ص۵۰۰)
ایشان اندرزهایی اخلاقی وعرفانی در باب تدبر در قرآن را در نامه ای به خانم فاطمه طباطبایى بیان می دارند که بسیار قابل توجه است؛به طور مثال در آنجا که فرموده اند:
«نخستین سوره قرآن را اگر با تدبّر و چشمى غیر از این چشمانداز حیوانى بنگریم و بىحجابهاى ظلمانى و نورانى به او برسیم، چشمههاى معارف به قلب سرازیر شود، ولى افسوس که از افتتاح آن نیز بىخبریم. آن را که خبر شد ،خبرش بازنیامد.
من قائل بىخبر و بىعمل به دخترم مىگویم در قرآن کریم این سرچشمه فیض الهى تدبر کن هر چند صِرف خواندن آن ؛که نامه محبوب است به شنونده محجوب ،آثارى دلپذیر دارد،لکن تدبر در آن انسان را به مقامات بالاتر و والاتر هدایت مىکند أَ فَلا یَتَدَبَّرُونَ الْقُرْآنَ أَمْ عَلى قُلُوبٍ أَقْفالُها و تا این قفل و بندها بازنگردد و به هم نریزد، از تدبر هم آنچه نتیجه است ،حاصل نگردد.
خداوند متعال پس از قَسَم عظیم مىفرماید: إِنَّهُ لَقُرْآنٌ کَرِیمٌ فِی کِتابٍ مَکْنُونٍ لا یَمَسُّهُ إِلَّا الْمُطَهَّرُونَ و سر حلقه آنها آنان هستند که آیه تطهیر در شأنشان نازل گردیده.
تو نیز مأیوس نباش، که یأس از اقفال بزرگ است، به قدر میسور در رفع حُجُب و شکستن اقفال براى رسیدن به آب زلال و سرچشمه نور کوشش کن. تا جوانى در دستتو است کوشش کن در عمل و در تهذیب قلب و در شکستن اقفال و رفع حُجُب، که هزاران جوان که به افق ملکوت نزدیکترند، موفق مىشوند و یک پیر موفق نمىشود.
قید و بندها و اقفال شیطانى، اگر در جوانى ،غفلت از آنها شود، هر روز که از عمر بگذرد ریشهدارتر و قویتر شوند.»(خمینی ،بی تا، ج۱۸، ص ۴۴۷)
بنابر این امام نیز خود سازی وطهارت باطنی را سبب تاثیر ونفوذ آیات قرآن بر قلب می دانند ،وبر این نکته که رفع حجب قلب در جوانی آسانتر است تاکید نموده ؛توصیه می کنند که از فرصت جوانی برای تهذیب قلب وشکستن اقفال و رفع حجب استفاده باید نمود.
امام خمینی (ره)برای هدایت وسلوک به سوی خداوند مراتبی را بیان می دارند،مرتبه اول را هدایت فطری و مرتبه دوم را هدایت به نور قرآن می دانند؛ بنابر سخنان امام خمینی(ره)تدبر یکی از آداب مهم انس با قرآن است ودارای اهمیت فراوانی می باشد به نحوی که بهره مندی از نور این کتاب مقدس به تدبر در آن بستگی فراوانی دارد.(خمینی،۱۳۸۸ الف،ص ۲۹۰)
مقام معظم رهبری(مد ظله)در اهمیت تدبر می فرمایند:
«عزیزان من! قراء قرآن! جوانان پاکدل انقلابی ما! این رابطه را روز به روز با قرآن بیشتر کنید؛ در خانوادهها عطر قرآن را در فضا منتشر کنید؛ قرآن را بخوانید و بخوانید؛ در قرآن تدبّر کنید.سعی کنید در روز مقداری قرآن تلاوت کنید. هیچ روزی بر شما نگذرد که مقداری قرآن ـ ولو چند آیه ـ با تدبّر تلاوت نکنید.» (خامنه ای، پیشین ، ۰۲/۰۶/۱۳۷۶)
ایشان در اهمیت ارتباط وتدبر مستمر با قرآن می فرمایند:«قرآن را بایستی از خودمان جدا نکنیم. دائم باید با قرآن مرتبط و مأنوس باشیم… قرآن را باز کنید، بنشینید، با حضور قلب، ده آیه، بیست آیه، پنجاه آیه، صد آیه بخوانید. قرآن را برای تدبر کردن و فهمیدن و استفاده کردن بخوانید. »(خامنه ای،پیشین، ۲۲/۶/۱۳۸۶)
مقام معظم رهبری(مدظله)در مورد اهمیت تدبر در تلاوت می فرمایند:
[جمعه 1399-09-21] [ 07:11:00 ب.ظ ]
|