پایان نامه تعیین و بازنگری مهمترین شاخصهای سنجش عملکرد کارکنان گمرک شهید رجائی |
چکیده:
ارزیابی عملکرد بهعنوان یک ارزیابی دورهای، رسمی و اغلب مکتوب از عملکرد شغلی کارکنان است که بهمنظور دستیابی به اهداف مختلف مورداستفاده قرار میگیرد. شناخت کارکنان ساعی و اعطای پاداش به آنها، ایجاد انگیزه برای بهبود عملکرد آنان و سایر کارکنان، ازجمله علل اصلی ارزیابی عملکرد میباشد. درگذشته مدیران، ارزیابی عملکرد را فقط بهمنظور کنترل فعالیتهای کارکنان انجام میدادند، درحالیکه امروزه جنبه راهنمایی و ارشادی این عمل، اهمیت بیشتری یافته است. هدف اصلی از ارزیابی عملکرد این است که اطلاعات ضروری درباره نیروهای شاغل در سازمان جمعآوری و در دسترس مدیران قرار گیرد تا آنها بتوانند تصمیمات بجا و لازم را در جهت بالا بردن ارتقاء کمی و کیفی کارکنان اتخاذ نمایند.
در این پژوهش به بررسی شاخصهای ارزیابی عملکرد کارکنان و مدیران در اداره گمرک شهید رجائی بندرعباس پرداختیم. بررسیها نشان داد که شاخصهای ارزیابی عملکرد کارکنان و مدیران آن اداره از کارآمدی مناسب برخوردار نیست. در ادامه شاخصهایی در ابعاد مختلف جهت ارزیابی عملکرد کارکنان و مدیران شناساییشده و به کمک آزمون T به بررسی کارآمدی آن شاخصها پرداختیم. نتایج حاکی از آن است که تمامی شاخصهای استخراجشده جهت ارزیابی عملکرد کارکنان و مدیران مناسب و کارآمد میباشد. در ادامه به کمک آزمون تحلیل واریانس به بررسی تأثیر متغیرهای جمعیت شناختی پرداخته و وضعیت این متغیرها نیز درنتیجه تحقیق کنترل شد.
فصل اول: کلیات تحقیق
1-1- مقدمه
محیط رقابتی جدید، مدیران و رهبران سازمانها را وادار کرده تا به دنیای خارج نظر افکنده و قوانین حیاتی شغل خود را درک کنند و در ورای آن به دنبال راهی برای رشد و رونق سازمان خود باشند. آلوین تافلر در کتاب شوک آینده بهدرستی بیان میکند که تغییر فرایندی است که بر تمام زندگی ما سایه افکنده، پس بسیار مهم است که آن را از نزدیک موردبررسی قرار دهیم. (رنگریز – عظیمی، ۱۳۸۷؛ ص ۲)
معیار سنجش موفقیت هر سازمان، میزان مطلوبیت عملکرد کارکنان آن سازمان میباشد؛ بنابراین برای سنجش موفقیت سازمانها به نفع نظامهای منابع انسانی مترقی هست که بتوانند با ارائه راهکارهای مناسب و ایجاد هماهنگی لازم بین اهداف سازمان و اهداف کارکنان، بر بهرهوری کل مجموعه بیفزاید و سازمان را دررسیدن به اهداف خود هر چه بیشتر یاری نموده و بهپیش ببرند، با توجه به دیدگاه فوق نظامهای اداری سنتی که صرفاّ به ارزیابی و سنجش عملکرد با دیدگاه تنبیهی میپردازند، عملاً از کارایی لازم جهت ایفای نقش در جهان امروزی برخوردار نیستند (ابیلی، ۱۳۸۲، ص ۲۵).
محیط کاریای اثربخش محیطی است که در آن کارکنان، نیروی محرکه اصلی به شماره میآیند، ازاینرو امروزه توانمندسازی ظرفیتهای بالقوه برای بهرهبرداری از سرچشمه توانائیهای انسانی، اصلی مسلم در سازمانهای تولید، توزیعی و خدماتی تلقی میشود تا این نیروی بالقوه مهار و هدایت گردد. کارکنان توانمند به سازمان خود به نحو شایسته نفع میرسانند، آنها زندگی و مشاغل خود را هدفمند میپندارند و این تلقی آنها منجر به بهسازی مستمر در سیستمها و نظام کاری میگردد (سیدجوادین، ۱۳۸۲، ص ۳۲).
واقعیت این است که اگر در سازمانها از وجود انسانهای خلاق، دانش گرا، فرصت شناس و تبیینگر مسائل بیبهره باشیم بسیاری از فرصتها و موقعیتها را از دست خواهیم داد، برای رسیدن به هدف جهانیشدن و یا حتی ماندن در این سطح پرورش و جایگزینی نیروهای جدید بهمنظور ادامه راه رشد و ترقی الزامی است و آینده متعلق کسانی است که به آن برنامه و هدف دارند (اسماعیلزاده، ۱۳۸۹، ص ۵۵).
سازمانها اصولاً بهمنظور رسیدن به هدفهایی ایجاد گردیدهاند که میزان موفقیت آنها در دستیابی به این هدفها هم ارتباط مستقیم با نحوه عملکرد کارکنان دارد، بنابراین ارزیابی کارکنان و عملکردشان در مدیریت منابع انسانی، از جایگاه مهمی برخوردار است. ارزیابی کارکنان مقدماتی دارد که بیتوجهی به این مقدمات جز نتایج منفی بازده دیگری به همراه نخواهد داشت ولی در میان این مقدمات، توجه به انسان و خصوصیات وی بسیار مهم است و شاید بتوان گفت که در بسیاری از موارد، عملکرد انسان نتیجه و بازده خصوصیات، روحیات و طرز نگرش او از جهان، یعنی طبیعت و ماورای آن است. ازاینرو، بسیاری از بزرگان بر این عقیدهاند که زندگی مادی، درواقع میدان آزمایش است و تنها وسیله تشخیص میزان شایستگی انسان است (ابطحی، ۱۳۸۱، ص ۲۵۵).
بر این اساس و بهمنظور ارتقاء سیستم ارزیابی عملکرد، در این تحقیق به دنبال بهروزرسانی سیستم ارزیابی عملکرد کارکنان در اداره گمرک شهید رجائی بندرعباس میباشیم.
2-1- بیان مسأله
یکی از مهمترین ارکان اداره هر نظام که موجبات ارتقای کمی و کیفی سطح خدمات ارائهشده توسط آن نظام را فراهم میآورد نظارت و ارزیابی مستمر آن است؛ زیرا به کمک ارزیابی مستمر میتوان با شناسایی نقاط قوت و ضعف خدمات ارائهشده بهسرعت مشکلات موجود را شناسایی و رفع نمود. سازمانهایی که عملکرد سرمایه انسانی خود را به نحو مطلوبی مدیریت میکنند، تعالی و توسعهسازمانی را به ارمغان میآورند. درواقع، سازمانهایی توانایی رشد و توسعه دارند که مستمراً عملکرد کارکنان خود را توسعه دهند و برای دستیابی به چنین هدفی، باید شایستگیهای حرفهای کارکنان را ارتقاء دهند. (طبیبی، ۱۳۸۳).
منظور از ارزیابی عملکرد فرایندی است که بهوسیله آن کار کارکنان در فواصلی معین و بهطور رسمی موردبررسی و سنجش قرار میگیرند (سعادت ۷۹).
که شامل پیامدهای زیر است: ۱- بهبود عملکرد؛ ۲-شناخت نیازهای آموزشی و بهسازی نیروی انسانی؛ ۳- فراهم نمودن مبنایی برای پاداشها و انگیزش میباشد (Feeg, ۱۹۹۹).
هدف اصلی ارزشیابی عملکرد تحریک و انگیزش کارکنان برای انجام وظایف محوله در جهت اجرای رسالت سازمان است. ارتقاءها، وظایف محوله، انتخاب برای آموزش و افزایش حقوق بر اساس ارزشیابی میتواند این انگیزش را تحریک نماید (Swansburg & Swansburg, ۲۰۰۲)
شاید هیچیک از وظایف مدیران دشوارتر از ارزشیابی عملکرد زیردستان نباشد، بههرحال فرایند ارزشیابی عملکرد یکی از ویژگیهای دنیای حرفهای امروز است که میتواند به ایجاد نیروی کاری مؤثر کمک کند. (Ashish & Zachary, ۲۰۰۴)
در بیشتر سازمانهای کشور و همچنین در سازمان موردمطالعه (گمرک شهید رجایی بندرعباس) بیش از یک دهه است که سنجش عملکرد با عنوان ارزشیابی عملکرد، سالیانه یکمرتبه بهصورت یک فرم ارزشیابی در اختیار کارکنان قرار میگیرد و کارکنان پس از تکمیل، آن را تحویل کارگزینی مینمایند و بعد از تعیین نمرات، پیرابندها بایگانی میگردد. با توجه به اینکه ارزشیابی انجامشده هیچ رغبتی در کارکنان در جهت پیشرفت شغلی در جهت اعتلای اهداف سازمانی ایجاد نمیکند؛ بنابراین پژوهشگر در نظر دارد تحقیقی جهت تعیین و بازنگری مهمترین شاخصهای سنجش عملکرد کارکنان گمرک شهید رجایی ارائه نماید. بر این اساس سؤال اصلی تحقیق این است که شاخصهای اصلی ارزیابی عملکرد (کارکنان، مدیریان) در گمرک شهید رجایی بندرعباس چیست؟
[شنبه 1399-01-09] [ 02:52:00 ب.ظ ]
|