پایان نامه:تاثیر اجرای قانون جدید تخلفات راهنمایی و رانندگی بر میزان تصادفات و تلفات |
فصل اول
کلیـات |
مقدمه
در ایران پس از حدود 4 دهه، قوانین و مقررات راهنمایی و رانندگی مورد بازنگری قرار گرفت و با بهرهگیری از تجارب پلیس راهور ناجا و کشورهای مختلف تلاش شد قانون رسیدگی به تخلفات رانندگی به روز و پس از تصویب مجلس شورای اسلامی برای اجرا ابلاغ شود. قانون جدید رسیدگی به جرایم رانندگی با سی و پنج ماده و سی و دو تبصره در جلسه علنی هشتم اسفند هزار و سیصد و هشتاد و نه مجلس شورای اسلامی تصویب شد و در تاریخ 24 اسفند 1389 به تأیید شورای نگهبان رسید (دفتر تحقیقات کاربردی راهور، 1390).
بدیهی است اجرای مقررات جدید چالشها و فرصتهایی را ایجاد میکند که رویکرد علمی به آنها میتواند در نتیجهگیری مناسب تر برای کاهش سوانح ترافیکی کشور مؤثر باشد. از جمله مسائلی که باید بهطور دقیق بررسی و مورد توجه مجریان مقررات جدید قرار گیرد بررسی نظرات کاربران حوزه ترافیک است.
این مطالعه با هدف تعیین نظرات ذینفعان مربوطه از جمله رانندگان، پلیس حاضر در صحنه، کارشناسان و خبرگان مرتبط در مورد قانون جدید رسیدگی به تخلفات رانندگی کشور انجام شد.
قوانین جدید راهنمایی و رانندگی کشور فرصتهای ارزشمندی را برای کاهش تخلف و جرح و فوت ناشی از سوانح ترافیکی ایجاد کرده است. نظر مثبت اکثر رانندگان و کارشناسان و متخصصان عرصه ترافیک از قانون جدید میتواند حامی مناسبی برای اثربخشی بیشتر این قانون در کشور باشد. اعمال جدی، کامل و مستمر اجرای قوانین جدید توسط پلیس نکتهای اساسی در افزایش موفقیت این قانون در پیشگیری از تخلف و جرح و فوت ناشی از سوانح ترافیکی کشور است. اغلب رانندگان کشور مقررات راهنمایی و رانندگی را رعایت میکنند و قانون جدید را در کاهش تخلفات و سوانح ترافیکی مؤثر میدانند و معتقدند پلیس با متخلفان باید با جدیت بیشتری برخورد کند.
شرایط محیط راه باید رانندگان را به رعایت قانون تشویق کند. در مواردی که اجرای کامل قانون به دلیل محدودیتهای امکانات (مانند کمبود پارکینگ یا مهندسی نامناسب معابر) مقدور نیست لازم است برای رفع این محدودیتها اقدام شود. دلیل بیشتر تخلفات عدم آگاهی و نگرش مناسب است، برنامهریزیهای آموزشی بالاخص در خصوص مقررات جدید راهنمایی و رانندگی میتواند اطاعت از قوانین را به نحو مطلوب و استانداردی افزایش دهد. اطلاعرسانی به مردم و رانندگان دربارهی قانون جدید هنوز نیاز به پیگیری دارد. نقش رادیو، بیلبورد تبلیغاتی بهخصوص برای رانندگان وسایل نقیله عمومی با اهمیتتر است.
در مقالات، عامل انسانی شایعترین عامل در ایجاد و بروز حوادث ترافیکی گزارش شده است (ایوانس، 2003). این عوامل شامل هم رفتارهای رانندگی (مانند سرعت غیرمجاز و تخطی از قوانین رانندگی) و هم اختلال در مهارتهای رانندگی (مانند عدم تمرکز ، خستگی ، ناتوانیهای فیزیکی و …) میشود. با وجود اینکه اثر قانون جدید راهنمایی و رانندگی در تغییر در میزان مصدومیتهای ترافیکی برای کاهش درصد خطاهای انسانی در بروز سوانح ترافیکی در نظر گرفته شده است، ارزیابی علمی از میزان تأثیرگذار این مداخلات در کاهش بروز سوانح ترافیکی صورت نگرفته است.
1-1 بیان مسئله
نظام ترافیک از پیچیدهترین و خطرناکترین نظامهایی است که افراد جامعه روزانه مجبور به مواجهه با آنها هستند. رفتارهای انسانی تنها بر مبنای دانش و آگاهیهای فردی نیستند بلکه عوامل محیطی نیز در رفتار انسان تأثیر دارند . عواملی از قبیل طراحی راه، ماهیت وسایل نقلیه، قوانین عبور و مرور، لازمالاجرا بودن قوانین و بسیاری از این موارد، میتواند در رفتار کاربران در رابطه با رانندگی و عبور و مرور تأثیر داشته باشد. به همین دلیل اطلاع رسانی تبلیغات صرف، در کاهش تصادفات جاده ای تأثیر چندانی ندارد.
با توجه به اجرایی شدن قانون نحوه رسیدگی به تخلفات رانندگی مصوب 1389 از دی ماه سال 1390 و پیش بینی شدن بعضی از مواد قانونی جدید در این قانون نسبت به قانون قبلی راهور مانند نمره منفی، ضبط گواهینامه، نحوه برخورد با رانندگان مست، افزایش مبالغ جریمه، مسئولیت برای نهادها و سازمان های درگیر در امر ترافیک بایستی میزان تاثیر گذاری این قانون بر تصادفات و تلفات جاده ای بررسی شود که در این تحقیق از روش اسنادی و کتابخانه ای به طوری که ابتدا آمارکل تصادفات وتلفات محور اصلی سعادت شهر -شیراز را از ابتدای قانون جدید تا دی ماه سال 1391 با استفاده از سیستم تصادفات وکروکی های ترسیم شده توسط کارشناسان پلیس راه مذکور جمع آوری می نمائیم. سپس آمار تصادفات و تلفات مدت مشابه دو سال قبل از اجرای قانون جدید را درسیستم تصادفات وکروکی های ترسیم شده توسط کارشناسان نیز جمع آوری وپس از آن و تحلیل تصادفات و تلفات مذکور درقبل و بعد از اجرای قانون مشخص می شود که اجرای قانون جدید راهور برمیزان تصادفات وتلفات درمحور اصلی سعادت شهر – شیراز چه تاثیری داشته است .
[شنبه 1399-01-09] [ 02:59:00 ب.ظ ]
|