ر کس فقط یک حرف از قرآن را گوش کند ، گرچه نخواند، خداوند براى او یک حسنه بنویسد و یک گناه از او محو کند و یک درجه برایش بالا برد.»(کلینی،۱۳۶۹ش،ج‏۴،ص ۴۱۷)
مقام معظم رهبری در سخنانی با تاکید بر اهمیت استماع قرآن می فرمایند:
«اگر بخواهیم یک ملت شصت میلیونی با قرآن به معنای واقعی کلمه آشنا بشود، مقدماتش همین‌هاست. اول باید قرآن را بشناسد. اول باید بتواند لای قرآن را باز کند. بتواند کلمات قرآن را با گوش خود مأنوس کند.» (خامنه ای،پیشین، ۲۴/۹/۱۳۷۵)
و در جای دیگری می فرمایند:«اصلاً بهتر این است که همه مردم ما انسشان با قرآن به گونه‌ای باشد که آیات قرآن به گوششان آشنا باشد؛ وقتی آیه ای را می‌خوانند، صدر و ذیل و قبل و بعد آیه برایشان آشنا باشد.» (همان،۲۷/۱۲/۱۳۷۰)
بنابر آنچه گفته شد در ادامه مراحل انس با قرآن، پس از نظر کردن به قرآن ،سکوت وگوش دادن به صوت قرآن که همراه با توجه ومیل قلبی است لازم می باشد.همزمانی این دو مرحله با مراحل دیگر سبب تکمیل شدن زنجیره به هم پیوسته مراحل انس می باشد.
نکته دیگر اینکه ملاحظه می گردد که مقام معظم رهبری (مدظله)به استماع قرآن اشاره می فرمایند اما به مرتبه ای بالاتر در استماع نیز اشاره دارند؛وآن اینکه در اثر استماع زیاد قرآن ،گوش انسان با قرآن مانوس باشد؛به آن معنا که با شنیدن آیه صدر وذیل آیه وقبل وبعد آن برای مستمع آشنا باشد.بنابر این در این مرحله هم استماع همراه انصات مطرح است؛وهم کثرت استماع.
۳-۳-قرائت قرآن:
قرائت قرآن به عنوان سومین مرحله از مراحل انس با قرآن مطرح است؛در آیه ۲۰ از سوره مزمل آمده است:
… فَاقْرَؤُا ما تَیَسَّرَ مِنَ الْقُرْآنِ عَلِمَ أَنْ سَیَکُونُ مِنْکُمْ مَرْضى‏ وَ آخَرُونَ یَضْرِبُونَ فِی الْأَرْضِ یَبْتَغُونَ مِنْ فَضْلِ اللَّهِ وَ آخَرُونَ یُقاتِلُونَ فی‏ سَبیلِ اللَّهِ فَاقْرَؤُا ما تَیَسَّرَ مِنْهُ …؛ [اینک‏] هر چه از قرآن میسّر مى‏شود بخوانید. [خدا] مى‏داند که به زودى در میانتان بیمارانى خواهند بود، و [عدّه‏اى‏] دیگر در زمین سفر مى‏کنند [و] در پى روزى خدا هستند، و [گروهى‏] دیگر در راه خدا پیکار مى‏نمایند. پس هر چه از [قرآن‏] میسّر شد تلاوت کنید.»
بنابر آنچه که در تفاسیر ذیل آیه مذکور نقل شده است در این آیه در مورد ۲ دستوری که در ابتدای سوره داده شده بود تخفیف داده می شود،دو دستور مذکور شامل موارد زیر می باشد:
الف: وجوب قیام در هر شب: قُمِ اللَّیْلَ إِلَّا قَلِیلًا …و تبدیل حکم آن به استحباب.

موضوعات: بدون موضوع  لینک ثابت