جستجوی مقالات فارسی – بررسی مؤلفههای تکنولوژی در بهبود مزیت رقابتی صنعت پتروشیمی کرمانشاه- قسمت ۳۲ |
گاز طبیعی
خارک
گاز طبیعی ترش
رازی
گاز طبیعی ترش
بوعلی سینا
میعانات گازی
فنآوران
گاز طبیعی
خوزستان
کلر، سود، استن، فنل، گاز طبیعی
گلپایگان
منومر استایرن، اکریلونیتریل، بوتادین
۲-۲-۷ استراتژی صنعت پتروشیمی در ایران
برتریهای نسبی ایران به ویژه وجود منابع عظیم هیدروکربنی و امکان در اختیار داشتن خوراک با قیمتهای رقابتی زمینه لازم را برای ایجاد واحدهای پتروشیمی در کشور فراهم کرده است. بر همین اساس برنامه استراتژیک شرکت ملی صنایع پتروشیمی با هدف توسعه صادرات غیر نفتی در سال۱۳۷۵ تدوین شد که بر اساس آن نظرات ۳۰۰ طرح در پنج مرحله تا سال ۱۴۰۰ شمسی به اجرا در خواهد آمد. مرحله اول این برنامه به عنوان برنامه دوم صنایع پتروشیمی در سال ۱۳۷۶ مورد بازنگری قرار گرفت. این بازنگری با هدف تسریع در اجرای طرحها و بررسیهای فنی اقتصادی همه جانبه صورت نپذیرفت. در نتیجه، برنامه چهار ساله توسعه مشتمل بر ۱۰ طرح پیشنهاد و به مرحله اجرا گذاشته شد.
این برنامهها همگام با برنامههای اول، دوم و سوم کشور است. به عنوان مثال، جریان اجرای برنامههای اول و دوم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی کشور ظرفیت تولید در صنایع پتروشیمی ایران بیش از ۲ برابر رشد و به رقمی نزدیک ۱۵ میلیون تن در سال رسید. در عین حال این برنامهها سهم صنایع پتروشیمی در تولید ناخالص ملی و صادرات غیر نفتی کشور را به طرز چشمگیری افزایش داد و به ترتیب حدود ۱۷۵ درصد و ۱۹ درصد رساند.
در برنامه سوم توسعه نیز با تأکید بر محور رشد اقتصادی، خصوصیسازی و اصلاح ساختارهای اداری و قانونی، دستیابی به ارقام بالا برای صنعت پتروشیمی پیشبینی شده و همراه آن تسهیلات قانونی قابل توجهی نیز برای جلب نظر سرمایهگذاران داخلی و خارجی در ورود به این صنعت در نظر گرفته شده است. بدین ترتیب که در این برنامه مجوز لازم برای سرمایهگذاری مشترک به منظور احداث واحدهای پتروشیمی اعطا شده و وزارت نفت نیز مکلف به تأمین خوارک و صدور مجوز صادرات این محصولات در برنامه سوم پتروشیمی به لحاظ برخورداری از مزیت نسبی و رقابتی، به عنوان یکی از ارکان توسعه صنعتی کشور مورد تأکید فراوان است؛ به طوری که مقرر شده، حجم تولید محصول در این صنعت با سرمایهگذاری نزدیک به ۳۰ میلیارد دلار و به رقم ۱۲۶ میلیون تن برسد (رستمی نمین، ۱۳۸۶).
به طور کلی میتوان گفت که شرکت ملی صنایع پتروشیمی در حال حاضر با ۹ شرکت تولیدی، ۱۶ شرکت مجری و ۲۴ شرکت بازرگانی، بازرگانی مهندسی، خدماتی، آموزشی و تحقیقاتی در تلاش برای دستیابی به اهداف زیر میباشد:
استفاده حداکثر از ظرفیتها، توان شرکتهای پیمانکار داخلی و مهندسان و مشاوران ایرانی
خصوصیسازی در قالب دستیابی به چهار شعار: رقابت با افزایش کیفیت، رعایت استانداردها، دریافت گواهینامههای بینالمللی و حضور در بورسهای بینالمللی
تأمین کامل مواد اولیه مورد نیاز صنایع پایین دستی
دستیابی به سهم بیشتر از بازارهای جهانی
حفاظت از محیط زیست و ترویج آن در مجتمعها و صنایع پایین دستی
[جمعه 1399-09-21] [ 03:33:00 ب.ظ ]
|