انس با قرآن در قرآن وحدیث چگونه تبیین شده است- قسمت ۲۳ |
موش مىکنم و برایم باقى نمىماند، حتى مقدارى از قرآن نیز از دستم رفته است- راوى گوید: نام قرآن را که بردم حضرت ناراحت شده ، فرمودند:«فردى سورهاى از قرآن را فراموش مىکند، روز قیامت همان سوره در درجهاى از درجات بر او مشرف مىشود و مىگوید: السّلام علیک. او در جواب مىگوید: و علیک السّلام، تو کیستى؟ مىگوید: فلان سوره و فلان سورهاىهستم که مرا واگذاشتى و ترکم نمودى، اگر نگاهم مىداشتى تو را به این درجه مىرساندم- در این حال با انگشتش اشاره کرد. » (ابن فهد حلی،پیشین،اقتباس از صص ۴۹۷-۴۹۶)
سلاله ی پاک ائمه اطهار (علیهم السلام) مقام معظم رهبری (مدظله) نیز بر حفظ قرآن تاکیدات فراوانی داشته اند که در اینجا به برخی از آنها اشاره می گردد.
ایشان می فرمایند:«مسألهی حفظ را خیلی جدی بگیرید . (خامنه ای،پیشین، ۰۱/۱۲/۱۳۶۹)
ایشان حفظ قرآن یکی از ملزومات تدبر می دانند زیرا سبب تکرار آیات و انس با یک آیه وتدبر در آن می شود . (خامنه ای، پیشین،۴/۷/۱۳۸۵)
همانگونه که در بحث مراحل انس با قرآن اشاره شد،بین تدبر وحفظ آیات رابطه ای دوسویه وجود دارد اینگونه که هر یک سبب تقویت دیگری می گردند.
۴-۸-استمرار ومداومت
برای موفقیت در هر کاری از جمله عبادات، تدریج و تداوم بسیار لازم است،زیرا این امور سبب تاثیر گذاری عمیق عبادات در روح وروان آدمی وماندگاری این آثار می گردد.انس با قرآن نیز از این امور می باشد که توجه به استمرار ومداومت در آن ضروری است.
نکته فوق در مورد انس با قرآن در روایات ائمه معصومین (علیهم السلام )نیز مورد تاکید قرار گرفته است.
در روایتی از رسول خدا (صلی الله علیه وآله )آمده است: «قرآن را بیاموزید زیرا که در روز قیامت قرآن در صورت جوانى زیبا نزد خواننده خود آید و به او گوید: منم که شب تو را به بیدارى به پایان بردم، روزهاى داغ تو را به تشنگى به سر آوردم، و آب دهانت را خشک کردم، و اشکت را روان ساختم.» (کلینی، ۱۳۶۹ ش، ج۴، ص ۴۰۵)
به دلیل اهمیت استمرار در ارتباط با قرآن واثر مطلوب آن ،بر روی روح وجان انسان در روایات به قرائت مستمر در طول زمان های مختلف تاکید شده است.به این معنا که در پاسخ افراد مختلف که از مدت زمان ختم قرآن از ائمه اطهار سئوال کرده اند،پاسخهای متعددی داده شده است؛نکته مهم در این باره این است که طول این مدت مطمئنا به ظرفیت درونی افراد وانس آنها با قرآن مرتبط است؛آنچه اهمیت دارد تدبر در قرآن است؛که با رعایت آداب صحیح وملزومات آن نیاز به طی زمان دارد.
آنچه اهمیت دارد توجه به لزوم تکرار وتلقین است.امام خمینی (ره) به تکرار زیاد مسائل در قرآن اشاره کرده وعلت آن را اهمیت تکرار وتلقین با نقش بستن بر قلب وتربیت ورشد انسان می دانند. (خمینی،بی تا ،ج۱۰ ص ۳۴)
این بیان ایشان به خوبی نشان می دهد که تکرار مستمر است که باعث تلقین به انسان وتاثیر گذاری در روح وجان او می گردد.این مطلب در مورد انس با قرآن نیز صادق است چنانکه مقام معظم رهبری(مدظله)می فرمایند:«شما از هر زبانی که باشد، اگر قرآن را از کسی نیاموخته باشید، وقتی زیاد قرآن را بخوانید، با مفاهیم قرآن به خودی خود انس پیدا میکنید.» ( خامنه ای،پیشین، ۲۴/۹/۱۳۷۵)
عوامل انس ورابطه بین مولفه های آن را می توان به صورت زیر نمایش داد:
پرهیز از مادی گرایی
پاکی درون
اعتراف به احساس نیاز به قرآن
پناه بردن به قرآن برای درمان دردها
[جمعه 1399-09-21] [ 12:01:00 ب.ظ ]
|