ارائه یک مدل برای طراحی سیستمهایی با قابلیت کاربری و اعتماد بالا- قسمت … |
رویکردهای هدف محور
مهندسی نیازمندیهای هدف محور[۲۱۷] به استفاده از اهداف برای استخراج نیازمندیها، ارزیابی، مذاکره، پیچیدگی ساختار بندی، مستند سازی، آنالیز و تکامل تدریجی اشاره دارد. (لمسوئیرد[۲۱۸]، ۲۰۰۹)
در این بخش یک نمونه را که روی کشف اهداف و نیازمندیها تمرکز دارد و با چهارچوب KAOS مشخص شدهاست، بازبینی می کنیم.
KAOS
روش[۲۱۹]KAOS (داردنه[۲۲۰] و دیگران، ۱۹۹۳) یک رویکرد سیستماتیک برای آنالیز، شناسایی و ساختاربندی اهداف و نیازمندیها است. این رویکرد بر اساس مدل کردن اهداف به صورت بالا به پایین[۲۲۱] و پایین به بالا[۲۲۲] استوار است.
KAOS، هدف را به عنوان قصد و نیتی که سیستم باید از طریق مشارکت عواملش به آنها دست یابد تعریف میکند. (لمسوئیرد، ۲۰۰۹) این عوامل ممکن است کامپوننتهایی از یک سیستم بزرگ یا بشر یا ماشین باشند.
هدف میتواند رفتاری[۲۲۳]یا نرم[۲۲۴] باشد. اهداف رفتاری، رفتارهای سیستم را تعیین میکنند و ممکن است اهداف دست یافتنی یا پشتیبانی باشند. اهداف دست یافتنی رفتارهایی که سیستم باید دیر یا زود به آنها دست یابد را معرفی میکند. در حالیکه اهداف پشتیبانی رفتارهایی از سیستم که همیشه باید وجود داشته باشد را تعیین میکند. اهداف نرم ترجیحات میان رفتارهای سیستم را تعیین میکنند و معمولاً با کلمات کلیدی مانند افزایش یا کاهش به جای دست یافتنی یا پشتیبانی معرفی میشوند.
یک مدل هدف KAOS یک گراف تفسیری هدف است که از طریق لینکهای و/یا[۲۲۵] بهم مرتبط شدهاند، برای مثال در مورد لینکهای”و”، همه زیر اهداف لینک شده به هدف پدر، باید قبل از برآورده شدن هدف پدر برآورده شوند.
اهداف ممکن است به وسیله ویژگیهای دامنه پالایش شوند. اهداف همچنین میتوانند به وسیله عملیات سیستم که تغییرات در وضعیت سیستم ایجاد میکنند عملیاتی شوند. (اسپیوی[۲۲۶]، ۱۹۹۲)
معایب KAOS
KAOS منکر پروسه استخراج نیازمندیها و مدل کردن زمینهای است. ضعف استخراج نیازمندیها در KAOS عمیقتر شدهاست زیرا استفاده از بحث امنیت (هالی و دیگران، ۲۰۰۸) و آنالیز ریسک (چمیت[۲۲۷]، ۲۰۱۰) چند راه برای چک کردن سلامت دادهها قبل از مدل کردن را ارائه میدهد. اما با KAOS، ارزیابی پروسه مدل کردن اهداف هیچ پشتگرمی در مورد اعتبار اهداف نمیدهند.
رویکردهای عامل محور[۲۲۸]
آغاز رویکردهای عامل محور به کار چانگ و دیگران[۲۲۹]روی چهارچوب NFR[230] (چانگ، ۲۰۰۷) باز میگردد. اساس چهارچوب NFR طراحی سیستمهایی است که با نیازمندیهای غیر عملکردی مانند امنیت، دقت و کارائی درگیر میباشد.
چانگ و دیگران تقویت استخراج نیازمندیهای عملیاتی، با فعالیتهایی در جهت شناسایی، تجزیه و تحلیل و عملیاتی کردن اهدافی که مشکلات غیر عملکردی را منعکس میکنند را پیشنهاد میکنند. اگرچه نیازمندیهای غیرعملکردی اغلب کامل مشخص نیستند و ممکن است به عنوان اثرات جانبی دیگر اهداف شناسایی شوند.
I*
چهارچوب I*[231] یک رویکرد عامل محور در مهندسی نیازمندیها است. I* برای تمرکز روی مهندسی نیازمندیها در مراحل ابتدایی
[جمعه 1399-09-21] [ 10:10:00 ق.ظ ]
|